...barvy dělají svět...


Suchá jehla

22.01.2015 16:30

Suchá jehla je technika hlubokého tisku. Jako matrici si můžete zvolit jakýkoli materiál - měděnou nebo hliníkovou destičku, pro začátečníky se doporučuje třeba školní fólie (takže pokud jste tvůrčí a nevíte, co se starými školními tvrdými fóliemi, tak zapřemýšlejte nad touto možností, než je vyhodáte :-) )

 

Potřebujeme:

    - matrici - měděná nebo hliníková destička (nejsem schopná doporučit ideální tloušťku, ne moc tenkou, ať se neprotrhne, ale zase       ne moc tlustou, ať Vám projede lisem), tyto dvě možnosti jsou vhodné pro větší počet tisků. Další možností je školní tvrdá psací       fólie (v tomto případě se dá použít menší počet kopií - z mé zkušenosti to bylo nejvíce 8 /Tygr, pokud se chcete podívat, jaký je       v tom rozdíl)

    - hrot - ve škole nám k vyrývání bohatě stačilo kružítko, ale dají se používat i obyčejné jehly (hůůře se ale drží). Nicméně můžete       používat i rydla (ale s nimi opatrně :-) )

    - lis pro tisk

    - barvy pro tisk

 

Postup:

Vybereme si motiv, který chceme zpracovávat. Pokud používáme kovovou destičku je vhodné si motiv překreslit na destičku. Pokud používáme jako matrici školní fólii, stačí obrázek vložt do fólie a můžete vyrývat.

Smyslem toho tisku je, že místa, kde ryjete nejvíce se udrží nejvíce barvy při tisku. Takže místa, která vytáhnete rydlem nejvíce budou mít nejvýraznější barvu při tisku. Tedy místa, která nebudete nijak zpracovávat ponesou nejmenší pigment.

Až budete mít hotovou matrici, vetřete barvu do matrice (pořádně, ať nemáte bílá místa), položte proti matrici papír (na který chcete tisknout - je tedy vhodné matrici umístit tam, kam ji chcete) a přikryjte ještě jedním papírem, aby se Vám matice moc nehýbala a projeďte lisem. Postup lze opakovat (můžete i měnit barvy) dokud matici nezničíte, resp. dokud se nazačnou rozpíjet dříve ostré linie.

 

Hodně štěstí!

 

Po vyzkoušení mi, prosím, napište do diskuzního fóra u Výtvarných technik (popř. do Návštěvní knihy), zda se Vám to podařilo, popř. jaké máte připomínky k tomuto tématu :-) Díky 

—————

Zpět