...barvy dělají svět...


Malba

22.01.2015 17:20

S malbou jako takovou osobně moc zkušeností nemám. Ale zkusit se má všechno :-)

Už ve školce jsme se seznámili s malováním. Těmi nejjednoduššími druhy malování jsou: tempery (quashe) a vodovky (popř. anilinky). I s takovými jednoduchými technikami se však dají udělat velká díla, zvláště když si vyberete velmi kvalitní prostředky. Proto opět apeluji na nakupování výtvarných potřeb v kvalifikovaných prodejnách, ne v hypermarketech.

Z vyšších technik to jsou: akvarelové barvy, akrylové barvy a barvy olejové.

Olejové barvy - při malbě olejovými barvami je třeba správný výběr štětce - doporučuje se štětec s přírodním chlupem, který lépe táhne barvu. U olejových barev je důležitá trpělivost. Tyto barvy schnou velmi pomalu, což můžeme brát jako nevýhodu, ale je to vlastně i výhoda. Kolikrát se mi i u kresby stane, že kreslím dlouho a zdá se mi to super, ale druhý den to vypadá úplpně jinak. A přesně tohle umožňují olejové barvy změnit. Rychlost schnutí však je různá, záleží na výrobci a edici, kterou kupujete. Tuto dobu by Vám měl být schopen prodejce sdělit. I kvůli délce schnutí se olejovými barvami maluje na plátno (dobře natažené), popřípadě na desky potažené plátnem. Doplňkem olejových barev jsou špachtle různých velikostí a tvarů, ale nejsou podmínkou.

Akrylové barvy - Akrylové barvy schnou oproti olejovým barvám velmi rychle. Pokud nanášíte tenké vrstvy, tak schnou prakticky okamžitě. Použití akrylových barev je velice různorodé. Dá se s nimi malovat na plátno, kartony nebo třeba i jako dekorace nábytku, stěn, atd. K akrylovým barvám jsou navíc různé doplňky - fosforeskující barvy, písky, modelovací hnmoty atd. Dá se tedy říct, že akrylové barvy jsou barvy mnoha možností :)

 

Hodně štěstí!

 

Po vyzkoušení mi, prosím, napište do diskuzního fóra u Výtvarných technik (popř. do Návštěvní knihy), zda se Vám to podařilo, popř. jaké máte připomínky k tomuto tématu :-) Díky 

 

—————

Zpět