...barvy dělají svět...


Kresba

22.01.2015 16:53

Kresba je velmi oblíbená věc asi u všech. Hlavně ve škole, co si budeme lhát. Že už jste dospělí a nekreslíte? Tak schválně, kolik z Vás si kreslí při telefonování? Neznám aasi nikoho, kdo by seděl třeba v práci a při telefonování dělal něco jiného, než že koukal do počítače, nebo kreslil...

 

Ke kreslení nám stačí tužka (různých tříd dle měkkosti), uhel, rudky, pastely, popřípadě pastelky, dají se použít i fixy.

Tužky - je spousta druhů tužek. Pro kresbu se nejvíce používají tužky s měkkou gradací a střední gradací, tedy tužky 8B až 5H. Je to spíše o tom, co kreslíte a co Vám více vyhovuje.

Pastelky - u výběru pastelek je třeba znát jejich účel. Pokud kupujete pastelky pro své dítě do 1. třídy, je na Vás, jestli mu vyberete kvalitní (a také dražší) pastelky, nebo jestli obyčejné pastelky z hypermarketů, které se pastelkám ani nepodobají a už vůbec nekreslí tak, jak to ukazují na obrázku. Pokud si chcete opravdu užít požitek z kresby, je třeba více investovat. Úplně nejlepší jsou sady pastelek po 12 a více odstínech, tam si vždy vyberete odstín a tím vlastně šetříte ostatní odstíny, proto Vám taková sada dlouho vydrží :-)

Dále také záleží na druhu pastelek. Jsou pastelky obyčejné, akvarelové (roztíratelné vodou) a potom se dají sehnat i pastelky, jejichž náplní není tuha, ale pastel. Takový pastel v tužce je ideální i pro menší děti, mají vysoký pigment a dají se krásně roztírat do plochy a tvoří tak efekt.

Uhel - doporučuji spíše přírodní uhel (pokud můžeme sehnat, tak nejlépe uhel bez kamínků) než umělý uhel - rudka. Rudky jsou ve více odstínech - odstíny hnědé, černá a bílá.

Doplňky - Ke kresbě se doporučuje mít u sebe kromě strouhátka ještě plastickou gumu, mazátko (lisovaná rulička papíru, kterou se dělají světlé tenké linie u kresby např. uhlem). Důležitý je výběr papíru. Na kresbu obyčejnou tužkou stačí gramáž okolo 100g/m2, u akvarelových pastelek se doporučuje gramáž od 120g/m2 a vyšší. Dále je důležitý výběr struktury. Struktura Vám může vytvořit zajímavý výsledek Vašeho díla, ale špatně zvolená struktura může bát i velmi nežádoucí (např. pokud kreslíte portréty, tak je asi nejvhodnější hladký papír bez jakékoli struktury, ale samozřejmě je to jen můj názor :-) ). Dále Vám tedy přeji pevné nervy a vysokou dávku trpělivosti!

 

Hodně štěstí!

 

Po vyzkoušení mi, prosím, napište do diskuzního fóra u Výtvarných technik (popř. do Návštěvní knihy), zda se Vám to podařilo, popř. jaké máte připomínky k tomuto tématu :-) Díky 

—————

Zpět